Seven years in Tibet

Heel graag wilde ik naar het Potala Paleis in Lhasa. Die wens kwam onder andere voort uit de film Zeven Years in Tibet, die ik alweer bijna dertig jaar geleden zag. Deze klassieker, met Brad Pitt in de hoofdrol, toont de schoonheid en mystiek van Tibet, waarbij het Potala Paleis vaak op de achtergrond schittert

Het iconische Potala Paleis is een van de meest indrukwekkende bouwwerken van Tibet. Gelegen op een heuvel met uitzicht over Lhasa, was dit ooit de winterresidentie van de Dalai Lama. Het paleis is een meesterwerk van Tibetaans boeddhistische architectuur, met duizenden kamers, kleurrijke fresco’s en gouden stupa’s.

Een bezoek aan het het Potala Paleis was een van mijn grootste wensen. Zonder gids mag je het paleis niet in dus rest mij in eerste instantie een wandeling langs het paleis. Dat doe ik nadat ik de Lhasa-rivier heb bezocht. Tim is nog aan het ontspannen in de hotelkamer dus ga ik alleen op pad.

Stukje geschiedenis
Het majestueuze Potala Paleis in Lhasa torent op indrukwekkende wijze boven Lhasa uit en straalt een bijna magische sfeer uit. Het paleis speelt een belangrijke rol in de geschiedenis en cultuur van Tibet.

Nadat de beveiligers mijn tas heeft gecontroleerd en me heeft onderworpen aan een bodyscan mag ik rondom het paleis lopen. Dit doen velen met mij. Met de klok mee. Ik ben enorm onder de indruk van het indrukwekkende gebouw. Ik wandel er omheen en draai in gedachten verzonken aan enkele gebedsmolens. Ook maak ik een paar foto’s en heb ik contact met een aantal monniken.

Ik blader door een deel van mijn Tibet-gids op zoek naar enkele feitjes over het paleis. Het Potala Paleis in Lhasa was ooit de winterresidentie van de Dalai Lama. Het staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en telt dertien verdiepingen. De bouw begon in 1645 onder de vijfde Dalai Lama, Lozang Gyatso, en werd in 1649 voltooid.

De huidige Dalai Lama, Tenzin Gyatso (de 14e Dalai Lama), verliet het Potala Paleis en Tibet in 1959. Dit gebeurde na de mislukte Tibetaanse opstand tegen de Chinese overheersing. Sindsdien woont hij in ballingschap in Dharamsala, India.

Het paleis overleefde de culturele revolutie in de jaren ’60/’70. Een revolutie die diepe wonden sloeg in de levens van de Tibetanen.  Voor Tibet is de Culturele Revolutie niet alleen een herinnering aan culturele vernietiging maar ook een periode van verlies van autonomie en spirituele vrijheid.

Een wandeling langs het paleis voelt al als een reis door de geschiedenis waar je, als je ervoor openstaat, meer leert over de Tibetaanse cultuur en spiritualiteit. Ik kijk enorm uit naar de excursie die ik over twee dagen met een gids heb ingepland.

 
Deel dit bericht via: